måndag 15 mars 2010

Vi besökte kameliautställningen i Trädgårdsföreningen

Vi besökte kameliautställningen förra veckan . Alvaro tog bilder på de vackra blommorna. Jag rekommenderar alla att besöka utställningen. Kamelior är otroligt vackra blommor. Titta på Alvaros bilder!
Till Sfi-lärarna: gruppen kan gå in gratis! Till alla nya SFI elever på trädgårdskuren: Ni ska också få möjlighet att besöka utställningen !
Kamelia
De är kräsna skönheter som hatar centralvärme och kräver 5 -12 graders vintertemperatur och mycket ljus men aldrig direkt solsken. Kamelian kommer ursprungligen från Korea, Japan, Ryukyu-öarna och Taiwan och tillhör teväxterna, Theaceae.Sitt namn fick den av Linné, som 1753 till minne av en tysk jesuitpräst från 1600-talet, George Joseph Kamel eller Camellus, upprättade ett nytt växtsläkte, Camellia.Blommande plantor får inte vridas eller flyttas, för då tappar de knopparna. De får aldrig torka ut men inte heller bli överblöta, för då händer samma sak.I början på 1800-talet var kamelian en modeväxt nästan i stil med tulpanfebern i Holland 200 år tidigare! Det lär finnas ca. 2000 namnsorter i odling.Alexander Dumas d.y. skrev den odödliga romanen om Marguerite Gautier, Kameliadamen.Greta Garbo blev odödlig i filmen från 1936 med samma namn, som den kameliabärande, vackra kurtisanen som räddades av kärleken men sedan dog.Kameliadamen finns också med i Verdi-operan La Traviata.  Man har både kultursorter och några vildinsamlade arter med enkla, något mindre blommor.Kameliorna blommar från mitten av december fram till mars-april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar